Inloggen Belastingdienst

>> Direct inloggen bij Mijn Belastingdienst >>

Om toegang te krijgen tot de online omgeving van Mijn Belastingdienst, ga je naar een speciale inlogpagina. Deze is te bereiken via de algemene website van de Belastingdienst, alsook via andere overheidspagina’s. Tevens is er een directe link in te voeren, die je rechtstreeks naar de Belastingdienst inlogpagina leidt. Hier aangekomen krijg je twee keuzes: inloggen voor jezelf, of inloggen voor een ander. In het laatste geval ben je gemachtigd om de belastingzaken van een ander persoon te regelen. De online omgeving van een gemachtigde ziet er iets anders uit dan die van de persoon in kwestie voor wie de belastingzaken geregeld worden, maar veel te regelen belastingzaken komen overeen.

DigiD

Om je belastingzaken online te regelen, moet je beschikken over een online overheidsprofiel. Dit wordt DigiD genoemd. DigiD is een geheel persoonlijk profiel waarmee je bekend bent bij de overheid. Als je met je DigiD inlogt, weet de Belastingdienst dat jij het bent die je belastingzaken wilt regelen. Daarom is het van belang dat je DigiD veilig en betrouwbaar is. De overheid wil dit bereiken door je door een uitgebreid aanvraagproces te leiden. Hiermee krijg je toegang tot een profiel dat alleen voor jou toegankelijk is en bovendien is voorzien van veel veiligheidschecks. Met DigiD zijn je belastingzaken eenvoudig online toegankelijk en tevens afgeschermd voor de rest van de wereld. Omdat je over slechts één DigiD beschikt worden alle belastingzaken die je regelt meteen gekoppeld aan je andere overheidszaken, ook in het buitenland.

Inlogmethodes

Voor het inloggen met DigiD bij Mijn Belastingdienst heb je twee methodes om uit te kiezen. Beide verschillen in de aard van beveiliging. De eerste methode is die van gebruikersnaam en wachtwoord. In dit geval voor je de gegevens van je DigiD in die je hebt gekregen bij de aanvraag. Deze bestaat uit een persoonlijke gebruikersnaam en een specifiek wachtwoord dat aan een aantal strenge eisen moet voldoen. Wel is deze methode enigszins vatbaar voor onveilig gebruik, omdat je de gebruikersnaam en wachtwoord voor al je online overheidszaken gebruikt.

Sms-functie bij inloggen belastingdienst

Wil je zeker zijn van een veilige inlogmethode, dan kun je het invullen van gebruikersnaam en wachtwoord laten vergezellen van een sms. Dit is een extra controle tijdens het inloggen op Mijn Belastingdienst. Na het invullen van je gebruikersnaam en wachtwoord verstuurt de Belastingdienst een sms naar het mobiele telefoonnummer dat bij hen bekend is van jou. De code in deze sms voor je na het inloggen in, om zo nog veiliger bij je gegevens in Mijn Belastingdienst te komen.

Gegevens kwijt, wat nu?

Het kan gebeuren dat je je gebruikersnaam of wachtwoord voor DigiD vergeten bent. In Mijn Belastingdienst heb je een speciale knop op het inlogscherm die je kan helpen om een nieuwe gebruikersnaam of wachtwoord aan te vragen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van verdere gegevens die bekend zijn bij de overheid, zoals je e-mailadres en je mobiele telefoonnummer. Ook is er een lijst met veelgestelde vragen te vinden om je te helpen bij het inloggen op Mijn Belastingdienst.