DigiD

>> Direct inloggen bij DigiD >>

Veel van onze administratie heeft te maken met de overheid. Van het doen van een belastingaangifte bij de Belastingdienst tot het aanvragen van een nieuwe identiteitskaart bij de gemeente, voor veel noodzakelijke handelingen in het dagelijks leven corresponderen we met de overheid. Gelukkig kan dit tegenwoordig online. Dit bespaart niet alleen een hoop papierwerk, ook alle informatie die je uitwisselt met de overheid kan bewaard worden op één plek. Iedere Nederlander kan daarom een digitale identiteit aanmaken, een DigiD. Met een DigiD regel je al je overheidszaken eenvoudig achter de computer. Ook in de zorg wordt er veelvuldig gebruik gemaakt van DigiD.

Aanvraag DigiD

Net zoals je in het gemeentehuis ID-kaart of paspoort op zak hebt, zo heb je op online een digitaal identiteitsbewijs nodig. Ook deze dien je aan te vragen bij de overheid. Op de website van DigiD kun je een DigiD aanvragen aan de hand van onder je burgerservicenummer en je geboortedatum. Hiermee wordt een persoonlijk account gecreëerd, met een gebruikersnaam en wachtwoord. Deze gegevens ontvang je thuis per post, zodat alleen jij erover beschikt. Bewaar je gegevens daarom altijd op een veilige plek en kies een unieke combinatie van gebruikersnaam en wachtwoord.

Inlogscherm

Met je DigiD kun je terecht bij alle overheidsdiensten die online geregeld worden. Wil je actie ondernemen, dan word je altijd naar een inlogscherm van DigiD gestuurd. Dit is een beveiligde omgeving, waar je je gebruikersnaam en wachtwoord kunt invoeren. Soms wordt een extra beveiliging gecreëerd, bijvoorbeeld door na het inloggen eerst een sms-code naar je mobiele telefoonnummer te sturen. Pas als je deze code juist invoert, wordt het inloggen definitief gemaakt. Voor verschillende overheidsdiensten worden verschillende veiligheidsstappen ingebouwd. Voor relatief laagdrempelige zaken kan de combinatie van gebruikersnaam en wachtwoord voldoende zijn. Bij complexe zaken, kunnen er aanvullende acties verlangd worden die je moet doorlopen voor je kunt inloggen.

Digitale handtekening

Bij het regelen van bepaalde overheidszaken komt altijd vertrouwelijkheid kijken. Soms ligt dit aan de gevoeligheid van de informatie, maar vaak betreft het ook een vorm van toestemming. Het is lastig om online toestemming te geven, omdat dit vaak gebeurt met een handtekening. Daarom fungeert de DigiD vaak als digitale handtekening. Door opnieuw in te loggen met DigiD, geef je jouw toestemming die dient als een handtekening. Zo voorkom je dat digitaal ingevulde formulieren alsnog uitgeprint en per post verstuurd moeten worden. Ook bij de digitale handtekening kan een aanvullende veiligheidscheck gedaan worden.